Sos chrzanowy na zimno z powidłami na bazie jogurtu i majonezu z posiekanymi jajkami to doskonały dodatek do dań wielkanocnych podawanych na zimno. Sos ma ciekawy słodko- ostry smak który świetnie komponuje się z faszerowanym kurczakiem i wędlinami.składniki na 3 porcje4 jajka ugotowane na twardo200 g jogurtu naturalnego3 łyżki majonezu3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka2 łyżki powideł śliwkowychsok z połowy cytrynyczarny pieprzszczypta soliprzepisUgotowane na twardo, ostudzone i obrane ze skorupek jajka kroimy w plasterki a następnie drobno siekamy.Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, tarty chrzan, wlewamy sok z cytryny i dodajemy powidła, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, na końcu do sosu wrzucamy posiekane jajka i jeszcze raz wszystko mieszamy.Tak przygotowany sos podajemy na zimno.