ßßß Cookit - przepis na Duszony pstrąg z pieczarkami na winie + film

Duszony pstrąg z pieczarkami na winie + film

nazwa

Wykonanie

Duszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain www.facebook.com/KlubCelebro nadaje mu wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu .
składniki na 2 porcje
2 pstrągi
20 dag małych pieczarek
10 dag startego żółtego sera
cebula
pęczek natki pietruszki
20 ml białego hiszpańskiego półwytrawnego wina Celebro
4 łyżki masła
sól
pieprz
przepis
Pstrągi opłukujemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę.
Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia.
Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę z pieczarkami i natką pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem a na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką i natką pietruszki .
Całość polewamy hiszpańskim winem Celebro i posypujemy startym żółtym serem.
Ryby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 15 minut.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/08/duszony-pstrag-z-pieczarkami-na-winie.html