Wykonanie

Postanowiłam zrobić coś, nad czym długo już myślałam —
jajka zapiekane w
bułce. Danie to połączenie
jajek w kokilkach Nigelli Lawson i "grzanek-niespodzianek", które kiedyś robiła moja mama.Danie jest bardzo proste i zajmuje 20 minut (razem z pieczeniem). Dlatego jest idealne na śniadanie.I zapomniałabym: nie trzeba po nich zmywać.
Bułki, w których zapiekane są
jajka można zjeść.No, przecież mówiłam, że mają same zalety :)Składniki na 2 porcje2
bułki (u mnie
bułki grahamki)1 łyżka
masła2
jajka1 łyżeczka
oliwysól,
pieprz.Dodatki nieobowiązkowe (ale znajdują się w moich kokilkach):1 łyżka
kukurydzy konserwowej1 plaster
szynki z
kurczaka1 plaster
cebuliZ
bułek ściąć wierzchy. Nie będą nam już potrzebne, więc można je odłożyć, by poczekały na lepsze czasy. Pozostałe części
bułek wydrążyć i posmarować wewnątrz
masłem.
Szynkę pokroić w kostkę,
cebulę drobno posiekać.Dodatki położyć pierwsze (kolejność nie jest zbyt ważna). Do każdej
bułki wbić jedno
jajko, posypać szczyptą
soli i
pieprzem.Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 C,Dodatki i
przyprawy można dobierać według własnego uznania. W zasadzie dobrze jest wrzucić wszystkie resztki, które macie w lodówkach :)