Wykonanie

Sernik na delikatnym spodzie z aksamitną masą
serową, rozpływa się w ustach. Można go przyozdobić rozmrożonymi
owocami lub
owocami z kompotu.Składniki:- 200 g
masła- 7
jajek- 2 szklanki
mąki tortowej- 1 szklanka
cukru pudru- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:- 1 kg
sera do serników (wiaderko)- 250 g
margaryny-1 1/2 szklanki
cukru- 5
jajek- 2 opakowania budyniu
śmietankowego-
aromat pomarańczowyDodatkowo:- tłuszcz i
bułka tarta do formy albo papier do pieczeniaCiasto:
masło utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka, cały czas ucierać . Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i ubite
białka. Delikatnie wszystko wymieszać.Masa:
Żółtka oddzielić od
białek.
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po jednym
żółtku i ucierając dodawać po łyżce
sera. Wsypać budynie,
proszek do pieczenia, wlać aromat i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy serowej i wymieszać.Prostokątną, duża blachę natłuścić i wysypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć połowę ciasta, rozsmarować masę
serową, przykryć drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzać do 175- 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać
cukrem pudrem i przyozdobić
owocami.