ßßß
Sernik na delikatnym spodzie z aksamitną masą serową, rozpływa się w ustach. Można go przyozdobić rozmrożonymi owocami lub owocami z kompotu.Składniki:- 200 g masła- 7 jajek- 2 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka cukru pudru- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:- 1 kg sera do serników (wiaderko)- 250 g margaryny-1 1/2 szklanki cukru- 5 jajek- 2 opakowania budyniu śmietankowego- aromat pomarańczowyDodatkowo:- tłuszcz i bułka tarta do formy albo papier do pieczeniaCiasto: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, cały czas ucierać . Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Delikatnie wszystko wymieszać.Masa: Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierając dodawać po łyżce sera. Wsypać budynie, proszek do pieczenia, wlać aromat i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy serowej i wymieszać.Prostokątną, duża blachę natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć połowę ciasta, rozsmarować masę serową, przykryć drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzać do 175- 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem i przyozdobić owocami.