ßßß Cookit - przepis na SERNIK ŚWIĄTECZNY

SERNIK ŚWIĄTECZNY

Wykonanie

Sernik na delikatnym spodzie z aksamitną masą serową, rozpływa się w ustach. Można go przyozdobić rozmrożonymi owocami lub owocami z kompotu.
Składniki:
- 200 g masła
- 7 jajek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 kg sera do serników (wiaderko)
- 250 g margaryny
-1 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- aromat pomarańczowy
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do formy albo papier do pieczenia
Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, cały czas ucierać . Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Delikatnie wszystko wymieszać.
Masa: Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierając dodawać po łyżce sera. Wsypać budynie, proszek do pieczenia, wlać aromat i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy serowej i wymieszać.
Prostokątną, duża blachę natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć połowę ciasta, rozsmarować masę serową, przykryć drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzać do 175- 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem i przyozdobić owocami.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/12/SERNIK-SWIATECZNY.html