Wykonanie

Ciasto miękkie i delikatne z dodatkiem kandyzowanej
skórki pomarańczowej,masy marchwiowo-pomarańczowej,
czekolady,
konfitury pomarańczowej, prażonych
płatków migdałowych. Niesamowity zapach roznosi się po kuchni.Ciasto:- 3/4 kostki
masła lub
margaryny do pieczenia- 3/4 szklanki
cukru- 1 i 1/4 szklanki
mąki- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady- 3
jaja- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy- 2 łyżki
kakao- 120 g
konfitury z
pomarańczy (pół małego słoiczka)- 100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej-
aromat pomarańczowyMasa marchwiowo-pomarańczowa:- 250 ml soku przecierowego marchwiowo-
pomarańczowego- 1
budyń waniliowy lub
śmietankowy z
cukremWierzch:- 100 g
płatków migdałowychMasło,
cukier i
cukier waniliowy rozpuścić, dodać połamaną
czekoladę,
sok pomarańczowy i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Zestawić z ognia i ostudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka dodać do ostudzonej masy czekoladowej i utrzeć dodając
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
konfiturę i aromat. Na koniec dodać
skórkę pomarańczową i ubite na pianę
białka. Delikatnie wymieszać.Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, piec około 30-35 minut. Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Z soku odlać 1/4 szklanki rozpuścić
budyń, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczony
budyń. Zestawić z ognia, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi wierzch ciasta.
