ßßß Cookit - przepis na MURZYNEK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

MURZYNEK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto miękkie i delikatne z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej,masy marchwiowo-pomarańczowej,czekolady, konfitury pomarańczowej, prażonych płatków migdałowych. Niesamowity zapach roznosi się po kuchni.
Ciasto:
- 3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki kakao
- 120 g konfitury z pomarańczy (pół małego słoiczka)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- aromat pomarańczowy
Masa marchwiowo-pomarańczowa:
- 250 ml soku przecierowego marchwiowo-pomarańczowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
Wierzch:
- 100 g płatków migdałowych
Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, sok pomarańczowy i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Zestawić z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do ostudzonej masy czekoladowej i utrzeć dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, konfiturę i aromat. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, piec około 30-35 minut. Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Z soku odlać 1/4 szklanki rozpuścić budyń, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Zestawić z ognia, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi wierzch ciasta.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/04/MURZYNEK-CZEKOLADOWO-POMARANCZOWY-Z-PRAZONYMI.html