ßßß Cookit - przepis na Niesamowita szarlotka o czterech warstwach!

Niesamowita szarlotka o czterech warstwach!

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto czekał w folderze "do zrobienia" już od dawna. Ostatnio mało u nas słodkości, ze względu na dietę Męża. Do tego wypieku zachęciła mnie nowa forma do tarty, którą musiałam od razu wypróbować. Szarlotka ma cztery warstwy: pierwsza - ciasto kruche, druga - jabłka, trzecia - piana z białek, czwarta - reszta kruchego ciasta. Smakuje obłędnie, aż trudno znaleźć odpowiednie słowa! Przepis podpatrzyłam na blogu Wiem co jem . Polecam na weekend!
Jeszcze dziś wyniki konkursu!
Składniki:
- ciasto kruche: 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 3 łyżki cukru, 3 żółtka.
- warstwa owocowa: 4 duże jabłka, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka cynamonu mielonego Prymat, 5-6 łyżeczek cukru, trochę soku z cytryny.
- pianka: 3 białka, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami tak, by powstała konsystencja kaszy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Gotową kulę wkładamy do foliowego worka i zostawiamy na godzinę w lodówce.
W tym czasie przygotowujemy jabłka: myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, cynamon, bułkę tartą i cukier. W razie potrzeby można zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru.
Po upływie godziny wyjmujemy z lodówki 2/3 ciasta. 1/3 zostawiamy. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy tak, by można było wylepić także brzegi. Ja swoją formę "wylepiałam" ciastem - było łatwiej. Na cieście układamy przygotowane jabłka. Kolejną warstwą jest piana - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, wyłączamy mikser, dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy. Gotową pianę układamy na jabłkach. Ostatnią warstwę stanowi pozostałe w lodówce ciasto kruche, które ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę (równomiernie ją pokrywamy). Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/niesamowita-szarlotka-o-czterech.html