ßßß Cookit - przepis na Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Do niedawna najczęściej robiłam dwie sałatki: warstwową oraz sałatkę z tuńczykiem . Doskonale sprawdzały się na każdą okazję. Obie już trochę nam się przejadły, w związku z czym postanowiłam poszukać innego przepisu. Sałatka warstwowa z tuńczykiem znaleziona na blogu Natalii okazała się złotym środkiem, łączącym oba uwielbiane przez nas przepisy. Jest z tuńczykiem, a oprócz tego ułożona warstwowo. Zdecydowanie trafia na czołówkę ulubionych sałatek!
Składniki (z moimi drobnymi zmianami):
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 cebula,
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone,
- 150 g sera żółtego, startego na tarce,
- sos: 6 łyżek majonezu, 1 łyżeczka pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól morska Kamis, pieprz w młynku Kamis .
Jajka obieramy ze skorupek, oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno kroimy, żółtka zostawiamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podobnie ogórki. Z podanych składników przygotowujemy sos. Sałatkę układamy warstwowo, w następujący sposób (od dna miski):
1. pokrojone białka (drobno),
2. pokrojona w kostkę cebula,
3. pół puszki kukurydzy,
4. 75 g startego żółtego sera,
5. połowa tuńczyka z puszki,
6. połowa sosu majonezowego,
7. reszta kukurydzy,
8. reszta startego żółtego sera,
9. druga połowa tuńczyka z puszki,
10. drobno pokrojone ogórki kiszone,
11. reszta sosu majonezowego,
12. żółtka - rozkruszone w dłoniach (jak na zdjęciu).
Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/saatka-warstwowa-z-tunczykiem.html