Wykonanie
Do niedawna najczęściej robiłam dwie sałatki: warstwową oraz
sałatkę z
tuńczykiem . Doskonale sprawdzały się na każdą okazję. Obie już trochę nam się przejadły, w związku z czym postanowiłam poszukać innego przepisu.
Sałatka warstwowa z
tuńczykiem znaleziona na blogu Natalii okazała się złotym środkiem, łączącym oba uwielbiane przez nas przepisy. Jest z
tuńczykiem, a oprócz tego ułożona warstwowo. Zdecydowanie trafia na czołówkę ulubionych sałatek!

Składniki (z moimi drobnymi zmianami):- 5
jajek ugotowanych na twardo,- 1 puszka
kukurydzy,- 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym,- 1
cebula,- 3 średniej wielkości
ogórki kiszone,- 150 g
sera żółtego, startego na tarce,- sos: 6 łyżek
majonezu, 1 łyżeczka pikantnego
ketchupu, 1 łyżeczka
soku z cytryny,
sól morska Kamis,
pieprz w młynku Kamis .
Jajka obieramy ze skorupek, oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka drobno kroimy,
żółtka zostawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podobnie
ogórki. Z podanych składników przygotowujemy sos.
Sałatkę układamy warstwowo, w następujący sposób (od dna miski):1. pokrojone
białka (drobno),2. pokrojona w kostkę
cebula,3. pół puszki
kukurydzy,4. 75 g startego
żółtego sera,5. połowa
tuńczyka z puszki,6. połowa
sosu majonezowego,7. reszta
kukurydzy,8. reszta startego
żółtego sera,9. druga połowa
tuńczyka z puszki,10. drobno pokrojone
ogórki kiszone,11. reszta
sosu majonezowego,12.
żółtka - rozkruszone w dłoniach (jak na zdjęciu).Smacznego!