Wykonanie
O dobroczynnych właściwościach
selera naciowego wspominałam w jednym z poprzednich postów. Zachęcam do odświeżenia wiadomości. Dzisiejsza propozycja została znaleziona na jednym z blogów i szczególnie przypadła mi do gustu. Jeżeli chcecie ją odchudzić o
majonez, można to zrobić. Wystarczy zastąpić dobrym
olejem roślinnym tłoczonym na zimno, zgodnie z produktami przyjaznymi inicjatywie DETOX last minute.

Składniki:- 1/2
sałaty lodowej,- 1 mały lub 1/2 większego
ogórka zielonego,- kilka
łodyg selera naciowego,- 1 łyżka
majonezu lub 1 łyżka
oleju roślinnego tłoczonego na zimno,- sok z 1/2
cytryny,- 1 łyżeczka
cukru,-
sól,
pieprz.
Sałatę myjemy, rwiemy na drobne kawałki.
Ogórek myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na cieniutkie półplasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
Seler naciowy myjemy, kroimy na cienkie plastry. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez/olej,
sok z cytryny i
przyprawy. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego!