Wykonanie
Te małe słodkości kryją w sobie cały aromat
pomarańczy. Podczas pieczenia nie można doczekać się degustacji. Wilgotne, aromatyczne, ekstremalnie
pomarańczowe. Po prostu musicie spróbować. Najlepiej jak najszybciej,
póki pomarańcze są tanie!

Składniki (na ok. 12 sztuk):- 220 g
mąki pszennej,- 160 g
cukru,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2
jajka,- szczypta
soli,- 150 ml soku wyciśniętego z
pomarańczy,- 100 ml
oleju,- 1 łyżeczka kandyzowanej
skórki pomarańczowej do każdej muffinki (czyli w
sumie potrzeba ok. 12 łyżeczek),- kruszonka: 25 g posiekanych
płatków migdałowych, 16 g
masła, 20 g
cukru, 2 łyżki
mąki pszennej.

W jednej misce umieszczamy składniki suche (przesiana
mąka,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól), w drugiej mokre (sok z
pomarańczy,
olej,
jajka). Zawartość obu misek łączymy, mieszamy tylko do połączenia. Foremki na muffinki napełniamy 1 łyżką ciasta, układamy łyżeczkę
skórki pomarańczowej, następnie przykrywamy łyżką ciasta. Powinny być wypełnione do ok. 3/4 wysokości. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy palcami. Układamy na wierzchu muffinków. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 15-20 minut. Smacznego!