ßßß
Składniki (na ok. 12 sztuk):- 220 g mąki pszennej,- 160 g cukru,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 2 jajka,- szczypta soli,- 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy,- 100 ml oleju,- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do każdej muffinki (czyli w sumie potrzeba ok. 12 łyżeczek),- kruszonka: 25 g posiekanych płatków migdałowych, 16 g masła, 20 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej.
W jednej misce umieszczamy składniki suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól), w drugiej mokre (sok z pomarańczy, olej, jajka). Zawartość obu misek łączymy, mieszamy tylko do połączenia. Foremki na muffinki napełniamy 1 łyżką ciasta, układamy łyżeczkę skórki pomarańczowej, następnie przykrywamy łyżką ciasta. Powinny być wypełnione do ok. 3/4 wysokości. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy palcami. Układamy na wierzchu muffinków. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 15-20 minut. Smacznego!