ßßß
200 g gorzkiej czekolady150 g masła150 g cukru150 g mąki pszennej2 jajkałyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)2 łyżki płatków migdałowych40 ml CointreauCzekoladę razem z masłem i cukrem rozpuścić na malutkim ogniu. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce na gładką masę. Mieszając powoli, dodawać rozpuszczoną czekoladę. Jeżeli chcemy podać ciasto na ciepło, foremki do pieczenia wysmarować masłem. Wylać do nich masę do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 'C około pół godziny - aż wyrosną i wierzch lekko popęka. Jeśli chcemy uzyskać "zwykłe" ciasto, a nie dysponujemy formą nieprzywieralną, najlepiej będzie wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo ciasto jest dosyć lepkie. Najlepiej użyć kwadratowej lub prostokątnej formy żeby uzyskać płaski placek. W takim wypadku piec około 40 minut (metodą "suchego patyczka"). Kiedy jeszcze jest ciepłe, pokroić na nieduże kwadraty.