Wykonanie
Z pewnością zdążyliście już zauważyć, że uwielbiam wręczać słodkie prezenty. Kupowane nie zawsze są trafione, zwłaszcza jeśli nie mamy pojęcia, co osoba obdarowana lubi, bądź czego aktualnie potrzebuje. Prezenty wykonane własnoręcznie są przyjemniejsze - zarówno w wykonaniu, jak i otrzymywaniu. Niosą przesłanie, że dawane są z
sercem dla wyjątkowej Osoby. Polecam Wam taką formę radości z dawania prezentów.
Składniki (na ok. 10 sztuk):- 1
jajko,- szczypta
soli,- 1/3 szklanki
oleju,- 3/4 szklanki
mleka,- 3 łyżki
soku winogronowego,- niecałe 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2/3 szklanki
cukru,- dodatkowo:
powidła śliwkowe - 1 łyżeczka na 1 muffinkę,- ozdobniki: małe wykałaczki, serduszka wycięte ze sztywnego papieru, kolorowe
mazaki, taśma klejąca, ozdobne pudełko.
W jednej misce mieszamy składniki suche (przesiana
mąka,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól), w drugiej mokre (
jajka,
olej,
mleko,
sok winogronowy). Zawartość obu misek łączymy w jednej (krótko, tylko do połączenia składników). Foremki napełniamy łyżeczką masy (tylko w celu przykrycia dna), na niej układamy po łyżeczce powideł, a następnie dopełniamy masą do 3/4 wysokości. Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka, pamiętając, że wbity w miejscu, gdzie jest nadzienie nie będzie suchy; patyczek ma być suchy w miejscu wbicia w ciasto). Studzimy na kratce. Gdy będą całkowicie zimne, przygotowujemy gęsty i lśniący
lukier z
soku winogronowego i
cukru pudru. Dekorujemy nim muffinki, na wzór kwiatków. Można posypać kolorowymi perełkami (jadalnymi). Gdy
lukier zastygł, w środek wbiłam jeszcze kawałki
muesli - utworzyły ładny środek, ale niestety nie zdążyłam już zrobić zdjęcia. Gotowe muffinki umieszczamy w ładnych papilotkach, a następnie w ozdobnym pudełku. Z kartonu wycinamy serduszka - podwójne. Na jednej stronie umieszczamy życzenia. Sklejamy klejem lub taśmą klejącą (klejem będzie ładniej, ja niestety miałam tylko taśmę), pamiętając, by w środku pomiędzy
sercami włożyć wykałaczkę. Gotowe
serca wbijamy w muffinki. Smacznego!