Wykonanie
Składniki (na ok. 13 muffinów):- 1
jajko,- szczypta
soli,- 1/3 szklanki
oleju,- 3/4 szklanki
mleka,- 3 łyżki musu
truskawkowego (może być także z przepisu na knedle lub po prostu zmiksowane
truskawki z
cukrem),- niecałe 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2/3 szklanki
cukru,- garść
truskawek,- 1 łodyga
rabarbaru,- dodatkowo:
cukier.
Rabarbar i
truskawki (bez szypułek) myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (
truskawki na 4,
rabarbar na centymetrowe lub mniejsze kawałki). Zasypujemy
cukrem (ok. 2 łyżki), mieszamy, zostawiamy.Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche (
mąka,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól), w drugiej mokre (
jajko,
olej,
mleko, mus). Zawartość obu naczyń łączymy - krótko, do połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy
ciastem do ok. 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy
owoce (zwracamy uwagę, by było po równo
truskawek i
rabarbaru w każdej). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut). Smacznego!