ßßß Cookit - przepis na Czekowiśnia

Czekowiśnia

nazwa

Wykonanie

Jeśli tak jak ja kochacie połączenie wiśni z czekoladą, ten przepis jest dla Was. Co prawda zamiast czekolady używamy tu kakao, ale mimo to konfitura zasługuje na najwyższe pochwały. Słoiki muszę dokładnie schować, bo w przeciwnym razie nie wytrzymają nawet tygodnia. Już samo przygotowanie było obarczone wysokim ryzykiem pożarcia ;). Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, polecam wszystkim Łasuchom :)
Składniki (na 2 słoiki po ok. 300 ml):
- 1 kg wiśni (pozbawionych pestek),
- 300 g cukru,
- 30 g kakao,
- 1 łyżka likieru wiśniowego,
- 1/4 szklanki wody.
Wiśnie myjemy, pozbawiamy pestek, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, włączamy kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy. Po 2 godzinach konfitura powinna być gęsta. Jeśli nie jest - gotujemy dłużej lub rozkładamy gotowanie na 2 dni po ok. 2 godziny.
Kakao mieszamy z likierem i wodą w szklance, dodajemy do garnka z wiśniami. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy, lekko osuszamy i wstawiamy (razem z pokrywkami, ale bez zakręcania) do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp. 120 stopni, wypiekamy ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika, napełniamy gotową konfiturą. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika w tej samej temperaturze. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy, ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/czekowisnia.html