ßßß
Składniki (na 2 słoiki po ok. 300 ml):- 1 kg wiśni (pozbawionych pestek),- 300 g cukru,- 30 g kakao,- 1 łyżka likieru wiśniowego,- 1/4 szklanki wody.Wiśnie myjemy, pozbawiamy pestek, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, włączamy kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy. Po 2 godzinach konfitura powinna być gęsta. Jeśli nie jest - gotujemy dłużej lub rozkładamy gotowanie na 2 dni po ok. 2 godziny.Kakao mieszamy z likierem i wodą w szklance, dodajemy do garnka z wiśniami. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy, lekko osuszamy i wstawiamy (razem z pokrywkami, ale bez zakręcania) do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp. 120 stopni, wypiekamy ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika, napełniamy gotową konfiturą. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika w tej samej temperaturze. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy, ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Smacznego!