ßßß
Składniki:- biszkopt jasny (z TEGO przepisu),- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),- 250 g mascarpone,- 3-4 łyżki cukru pudru,- opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (lub gotowa masa krówkowa),- dodatkowo: płatki migdałowe.
Rozpoczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 2,5-3 godziny od zagotowania, na małym ogniu. Co jakiś czas dolewamy wody, by puszka była ciągle przykryta. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmujemy puszkę, zostawiamy do przestudzenia i otwieramy dopiero wtedy, gdy będzie chłodna. W przeciwnym wypadku można się poparzyć. Jeśli macie czas, można ugotować mleko dzień wcześniej, zostawić na noc do przestudzenia i otworzyć dopiero rano.Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem . Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu i cukru. Na koniec dodajemy mascarpone, miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Masa nie powinna być zbyt słodka.Na biszkopt wykładamy równo masę serowo-śmietanową, następnie masę krówkową. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego!