ßßß Cookit - przepis na Chlebki z rozmarynem i solą

Chlebki z rozmarynem i solą

nazwa

Wykonanie

Nie uwierzycie, jak szybko i prosto się je robi. Nie potrzeba drożdży, ani długiego wyrabiania. Składniki z całą pewnością macie w swojej kuchni. Wystarczy wszystko wymieszać, krótko zagnieść i upiec. Zapach w kuchni jest fenomenalny! Doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do kremowych zup, jak i pieczywo do śniadania czy kolacji. Myślę, że posmakują Wam także zupełnie bez niczego ;). Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku .
Składniki (na 3 chlebki):
- 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- niecała łyżeczka soli,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki wody,
- dodatkowo: grubo mielona sól oraz rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być także suszony - ja użyłam tego drugiego).
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej oraz wodę. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Powstałe ciasto przekładamy na papier do pieczenia/matę silikonową na blacie, krótko zagniatamy. Nie podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy nożem na 3 części, cienko rozwałkowujemy (można lekko rozgnieść za pomocą dłoni; grubość chlebków można dostosować do własnego gustu). Każdy placuszek posypujemy grubo mieloną solą oraz rozmarynem. Wstawiamy (na tym samym papierze/macie przełożonym/-ej na blachę) do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika, pieczemy ok. 8-12 minut (do zarumienienia z wierzchu; bez termoobiegu). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/chlebki-z-rozmarynem-i-sola.html