Wykonanie
Nowy tydzień rozpoczynamy konkretami. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, więc poszukuję pomysłów na tego typu dania: składniki niezbyt wyszukane, przygotowanie jak najszybsze, treściwe, dania ciepłe. Dzisiejsza zapiekanka spełnia wszystkie wyżej wymienione cechy, dlatego szczególnie polecam ją wszystkim zapracowanym :)

Składniki:- 5-6 małych
ziemniaków (surowych),- 5-6
pieczarek,- 1 laska
kiełbasy (mała),- 1
cebula,- 1 puszka
pomidorów,-
ser (żółty lub
mozzarella),-
sól ziołowa,-
przyprawa do
pomidorów Kamis.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Pod koniec dodajemy
cebulę pokrojoną w kostkę.
Pomidory z puszki miksujemy blenderem na sos z dodatkiem ulubionych przypraw (np.
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
oregano, ewentualnie
koncentrat pomidorowy). Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwami: obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki
ziemniaki (najlepiej na tzw. tarce ogórkowej), posypane
solą ziołową,
pieczarki - umyte i pokrojone w cienkie plasterki, podsmażona
kiełbasa z
cebulą - i od nowa -
ziemniaki, itp. Gdy wszystkie składniki się skończą, polewamy
sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy
przyprawą do
pomidorów, a następnie
startym serem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec zdejmujemy folię i zapiekamy. Smacznego!