ßßß
Składniki:- 5-6 małych ziemniaków (surowych),- 5-6 pieczarek,- 1 laska kiełbasy (mała),- 1 cebula,- 1 puszka pomidorów,- ser (żółty lub mozzarella),- sól ziołowa,- przyprawa do pomidorów Kamis.Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Pomidory z puszki miksujemy blenderem na sos z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, ewentualnie koncentrat pomidorowy). Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwami: obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki ziemniaki (najlepiej na tzw. tarce ogórkowej), posypane solą ziołową, pieczarki - umyte i pokrojone w cienkie plasterki, podsmażona kiełbasa z cebulą - i od nowa - ziemniaki, itp. Gdy wszystkie składniki się skończą, polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy przyprawą do pomidorów, a następnie startym serem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec zdejmujemy folię i zapiekamy. Smacznego!