Wykonanie
Doskonała przekąska na kolację, gdy nie mamy czasu na dłuższe gotowanie, a ochota na coś ciepłego jest ogromna. Bardzo dobrze sprawdza się także wtedy, gdy za chwilę mają zjawić się goście. Wystarczy szybko przygotować sos, pokroić ciasto i
parówki, wszystko złożyć, upiec i kolacja gotowa! Zachęcam do spróbowania :)

Składniki:- 1 arkusz gotowego
ciasta francuskiego,- 1 opakowanie dobrej jakości
parówek,- 1 roztrzepane
jajko,- sos: 2 łyżki
ketchupu, 1 łyżka
musztardy, szczypta
bazylii,
oregano,
papryki ostrej.
Parówki kroimy na pół. Ciasto dzielimy na tyle części, ile jest
parówek (połówek), jednak w taki sposób, by każdy prostokąt dało się złożyć na pół razem z
parówką. Każdy kawałek ciasta nacinamy nożem na jednej połówce. Z drugiej strony smarujemy sosem (na połówce, która nie została nacięta), układamy
parówkę, a następnie składamy - naciętą część zawijamy na
parówkę i zlepiamy ciasto (instrukcja poniżej).Gotowe hot-dogi smarujemy roztrzepanym
jajkiem (wierzch - na stronie z nacięciami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 15-20 minut. Smacznego!