ßßß Cookit - przepis na Hot-dogi w cieście francuskim

Hot-dogi w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Doskonała przekąska na kolację, gdy nie mamy czasu na dłuższe gotowanie, a ochota na coś ciepłego jest ogromna. Bardzo dobrze sprawdza się także wtedy, gdy za chwilę mają zjawić się goście. Wystarczy szybko przygotować sos, pokroić ciasto i parówki, wszystko złożyć, upiec i kolacja gotowa! Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie dobrej jakości parówek,
- 1 roztrzepane jajko,
- sos: 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy, szczypta bazylii, oregano, papryki ostrej.
Parówki kroimy na pół. Ciasto dzielimy na tyle części, ile jest parówek (połówek), jednak w taki sposób, by każdy prostokąt dało się złożyć na pół razem z parówką. Każdy kawałek ciasta nacinamy nożem na jednej połówce. Z drugiej strony smarujemy sosem (na połówce, która nie została nacięta), układamy parówkę, a następnie składamy - naciętą część zawijamy na parówkę i zlepiamy ciasto (instrukcja poniżej).
Gotowe hot-dogi smarujemy roztrzepanym jajkiem (wierzch - na stronie z nacięciami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 15-20 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/01/hot-dogi-w-ciescie-francuskim.html