Wykonanie
Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam
chleb na zakwasie żurkowym, bywają tygodnie, że piekę go po kilka
razy. Jest przepyszny, zupełnie przyjemny w przygotowaniu, a zapach po upieczeniu aż trudno opisać. Przepis mniej więcej znacie - podawałam go w
poście na
chleb orkiszowy . Dziś przedstawię go z lekką modyfikacją - zamienię
mąkę orkiszową na pszenną, a
płatki owsiane na
sezam. Taki
chleb robimy najczęściej - połączenie
mąki pszennej z
sezamem jest po prostu doskonałe. Polecam Wam zrobienie go nawet wtedy, gdy zupełnie nie macie czasu. Wystarczy wrzucić składniki do miksera, chwilę przy nim postać, zostawić do wyrośnięcia,
potem upiec i cieszyć się tym absolutnie doskonałym smakiem :)

Składniki:- 800 g przesianej
mąki pszennej,- 500 ml
żurku (u mnie o smaku
boczku, ale może być zwykły),- 100 ml ciepłej
wody,- 16 g świeżych
drożdży,- 1 łyżeczka
miodu,- 2 łyżeczki
soli,- 2 łyżki
oliwy,- garść prażonego
sezamu,- dodatkowo:
masło i prażony
sezam do posypania blachy.Zgodnie z podanymi zasadami...Wrzucamy.......pokruszone
drożdże do misy miksera,
miód i ciepłą
wodę. Mieszamy trzepaczką, zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy
mąkę. Po chwili włączamy mikser (z hakami) i dodajemy:
oliwę,
sól i naprzemian
mąkę i żurek. Pod koniec dodajemy prażony
sezam (aby uprażyć
sezam, należy: położyć suchą patelnię na kuchence, gdy będzie rozgrzana wrzucić
sezam i cały czas potrząsać patelnią lub mieszać szpatułką do momentu aż będzie wystarczająco uprażony).Stoimy i miksujemy......ciasto będzie się kleiło, ale tak ma być. Gdy będzie wyglądało na wymieszane, mikser wyłączamy, a misę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Czasu nie musimy odmierzać, ciasto samo o sobie przypomni - jeśli folia zacznie szeleścić i będzie wyglądała na wybrzuszoną, to oznaka, że należy ją zdjąć, a ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch keksówek (lub jednej dużej; każda z nich musi być posmarowana
masłem i posypana prażonym
sezamem). Keksówki z
ciastem zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką lub folią (na ok. 30 minut).Czekamy...... a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy ok. godziny (będzie widać, że
chleb jest już gotowy, gdy zacznie "odchodzić" od brzegów keksówki i zbrązowieje z wierzchu). Smacznego!!!