ßßß Cookit - przepis na Chleb na żurku z prażonym sezamem

Chleb na żurku z prażonym sezamem

nazwa

Wykonanie

Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam chleb na zakwasie żurkowym, bywają tygodnie, że piekę go po kilka razy. Jest przepyszny, zupełnie przyjemny w przygotowaniu, a zapach po upieczeniu aż trudno opisać. Przepis mniej więcej znacie - podawałam go w poście na chleb orkiszowy . Dziś przedstawię go z lekką modyfikacją - zamienię mąkę orkiszową na pszenną, a płatki owsiane na sezam. Taki chleb robimy najczęściej - połączenie mąki pszennej z sezamem jest po prostu doskonałe. Polecam Wam zrobienie go nawet wtedy, gdy zupełnie nie macie czasu. Wystarczy wrzucić składniki do miksera, chwilę przy nim postać, zostawić do wyrośnięcia, potem upiec i cieszyć się tym absolutnie doskonałym smakiem :)
Składniki:
- 800 g przesianej mąki pszennej,
- 500 ml żurku (u mnie o smaku boczku, ale może być zwykły),
- 100 ml ciepłej wody,
- 16 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy,
- garść prażonego sezamu,
- dodatkowo: masło i prażony sezam do posypania blachy.
Zgodnie z podanymi zasadami...
Wrzucamy....
...pokruszone drożdże do misy miksera, miód i ciepłą wodę. Mieszamy trzepaczką, zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy mąkę. Po chwili włączamy mikser (z hakami) i dodajemy: oliwę, sól i na
przemian mąkę i żurek. Pod koniec dodajemy prażony sezam (aby uprażyć sezam, należy: położyć suchą patelnię na kuchence, gdy będzie rozgrzana wrzucić sezam i cały czas potrząsać patelnią lub mieszać szpatułką do momentu aż będzie wystarczająco uprażony).
Stoimy i miksujemy...
...ciasto będzie się kleiło, ale tak ma być. Gdy będzie wyglądało na wymieszane, mikser wyłączamy, a misę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Czasu nie musimy odmierzać, ciasto samo o sobie przypomni - jeśli folia zacznie szeleścić i będzie wyglądała na wybrzuszoną, to oznaka, że należy ją zdjąć, a ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch keksówek (lub jednej dużej; każda z nich musi być posmarowana masłem i posypana prażonym sezamem). Keksówki z ciastem zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką lub folią (na ok. 30 minut).
Czekamy...
... a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy ok. godziny (będzie widać, że chleb jest już gotowy, gdy zacznie "odchodzić" od brzegów keksówki i zbrązowieje z wierzchu). Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/01/chleb-na-zurku-z-prazonym-sezamem.html