Wykonanie
Lata świetlne minęły odkąd mój tato skończył szkołę średnią. Po tym czasie udało się mu odnaleźć kontakt z kilkoma osobami - oczywiście dzięki jednemu z portali społecznościowych.
Owocem tego odnalezienia jest odnowiona przyjaźń z przemiłą
Panią Zosią, z którą i ja znalazłam wspólny
język. Przedstawiane przeze mnie dziś ciasto jest pierwszym testem przepisów, jakie od niej otrzymałam. Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu osładza mi właśnie gorycz dni walki z przeziębieniem :-)CIASTO BŁYSKAWICA1 szklanka
cukru trzcinowego Demerara1
jajo1 szklanka
mleka165 g
margaryny3 szklanki przesianej
mąki pszennej3 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
sodyszczypta
soli1/2
spirytusowego aromatu pomarańczowego170 g duszonych
jabłek ze słoika
Cukier ucieramy z
jajkiem, dodajemy
margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej)
mleko i
aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
cynamonem,
sodą i
solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone
jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Ciasto wykładamy na blachę (24 x 24) wyłożoną papierem i pieczemy przez około 60 minut w temp 170 stopni (do suchego patyczka).SMACZNEGO :-)