Wykonanie
Pierwsze koty za płoty. Już się tu troszkę zadomowiłam, ale wiele rzeczy muszę jeszcze podpatrzyć. A tymczasem Proponuję jagodzianki - te pyszne bułeczki z kwaskowym
jagodowym nadzieniem uwiodą każdego. Wykonanie inspirowane przepisem Słodkiej Babeczki .JAGODZIANKISkładniki na 8 sztuk300 - 350g
mąki krupczatki125ml
mleka50g
masła1 łyżka
serka naturalnego1
jajo4 łyżki
cukru1/2 opakowania
drożdży instant (7 gramowego)1/4 łyżeczki
soliNa nadzienie:225g
jagód3 łyżeczki
cukru pudruroztrzepane
jajko do posmarowania bułeczek
cukier kryształ do posypania
Mąkę przesiewamy, dodajemy
drożdże i
sól.
Mleko podgrzewamy wraz z
cukrem,
masłem i
serkiem - aż się rozpuszczą, a następnie wlewamy do
mąki. Dodajemy
jajko i wyrabiamy gładkie ciasto - tak aby samo odchodziło od dłoni . Jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Jagody mieszamy z
cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, dłonią formujemy okrągły płaski placuszek. Nakładamy około 1,5 łyżeczki
jagód i dokładnie zalepiamy brzegi ciasta. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem.Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 20 - 30 minut.SMACZNEGO :-)