Wykonanie
Za oknem śnieżyca, a ja postanowiłam posmakować kuchni azjatyckiej. Danie kolorowe, łatwe do wykonania i przede wszystkim smaczne :-) Co prawda nie dorobiłam się jeszcze woka, ale duża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące,
mięsko miękkie, a
sos ostrygowy dodał im charakteru.450 g
wieprzowiny2 łyżki
oleju słonecznikowego1 spora
czerwona cebula1
czerwona papryka1
żółta papryka1
zielona papryka15 g
suszonych grzybów mun5 łyżek
sosu ostrygowegosólGrzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut.
Mięso myjemy, osuszamy,
ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy
wodę, wrzucamy
mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni
wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło. Do garnka wkładamy odsączone
grzyby i gotujemy 10 minut.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Grzyby odcedzamy i grubo siekamy.Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy
olej, wykładamy
mięso, solimy (nie przesadzamy bo
sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z
grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy
sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty.Podajemy z
ryżem.SMACZNEGO :-)