Wykonanie
Składniki na blachę 25 X 351/2
margaryny100g
drożdży1 szklanka
mleka4
jaja1
białko1 szklanka
cukru3/4 kg
mąki pszennejspirytusowy aromat waniliowyspirytusowy aromat rumowy6 dużych
jabłek gloster zielonych1 łyżka
cynamonu1 łyżka
mąki pszennejMargarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mleko podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). W połowie szklanki
mleka rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.W dużym garnku ucieramy
cukier z czterema całymi
jajami, dodajemy przesianą przesianą przez sito
mąkę,
aromaty waniliowy i
rumowy,
margarynę oraz wyrośnięty rozczyn
drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy pozostałe
mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od dłoni.Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi co najmniej podwoić objętość).W tym czasie myjemy
jabłka. Osuszamy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Posypujemy
cynamonem i 1 łyżką
mąki i mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy (ciasto możemy rozwałkować, ja użyłam do tej czynności dłoni przez co nie wyszło idealnie równe). Na ciasto wykładamy pokrojone
jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Pozostałe
białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika.Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.SMACZNEGO :-)