Wykonanie
Szybka, przepyszna przekąska w sam raz na tłusty czwartek i nie tylko ...Liczba porcji: ok 40 - 45 sztukCzas przygotowania: 1 - 1 , 5 godzinyStopień trudności: łatweKoszt: średnio drogie

Składniki:- 0,5 kg
mąki pszennej bądź tortowej- 0,5 kg
białego sera- 3
żółtka- 1/2 szklanki
śmietany (18%)- 5 łyżek
cukru pudru- opakowanie
cukru waniliowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 3 opakowania (po 250 g)
Planty -
tłuszczu roślinnego do smażenia-
cukier puder - do posypania gotowych oponekPrzygotowanie:
Ser należy zmielić bądź przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać.

Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.


Wałkujemy ciasto na grubość ok 0 , 5 cm - 1 cm i wykrawamy oponki szklanką i kieliszkiem (bądź specjalnym przyrządem).


3 opakowania
planty rozpuszczamy w szerokim garnku i smażymy oponki do zarumienienia z dwóch stron.

Usmażone oponki wykładamy na talerz i jak troszkę wystygną posypujemy obficie
cukrem pudrem.



Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)