Wykonanie
Najlepiej smakuje na gorąco z
bitą śmietaną i
lodami :)

Składniki - ciasto:- 1 szklanka
mąki pszennej bądź tortowej- 10 dag
margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)- 1/4 szklanki
cukru pudru- 1
żółtkoSkładniki - nadzienie:- 4 duże
jabłka- 2 łyżki
wody- 2 łyżki
cukru (lub więcej) do smaku- 1 łyżka
cynamonuSkładniki - kruszonka:- 75 g
mąki- 75 g
cukru -75 g
margaryny bądź
masłaPrzygotowanie:Składniki na ciasto szybko zagnieść w jednolite ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 15 minut. Następnie formę do tarty (bądź tortownicę) smarujemy
masłem i wykładamy
ciastem. Nakłuwamy spód widelcem, aby ciasto nie urosło podczas pieczenia. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.W międzyczasie
jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, zalać
wodą. Pod koniec gotowania dodajemy
cukier i
cynamon. Gotujemy do miękkości, aż powstanie delikatny mus z kawałkami
jabłek. Studzimy.Składniki kruszonki mieszamy dokładnie w misce. Na upieczony spód wykładamy masę
jabłkową i wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 35 minut w 200 stopniach, aż kruszonka się lekko zarumieni.Smacznego!