ßßß

4 jajka4 łyżki cukru4 łyżki oleju rzepakowego4 łyżki mąkiszczypta soliMasa500g truskawekpół dużego jogurtu naturalnego ok. 200g3-4 łyżki cukru w zależności od słodkości truskawek4 łyżeczki żelatyny + t rochę wodyBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i olej rzepakowy dalej miksując. Na koniec przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (24x30cm). Piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto od razu (jeszcze ciepłe) przełożyć razem z papierem do keksówki (10x30) i docisnąć delikatnie do brzegów. Wystudzić.Podczas pieczenia w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, wystudzić. Część truskawek pokroić w kawałki, resztę zmiksować z jogurtem naturalnym i cukrem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wstawić do lodówki aż masa zacznie lekko tężeć. Pokrojone truskawki wyłożyć na dno ciasta, wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyłożyć z keksówki i oderwać papier.