Wykonanie
Ciasto
truskawkowe podane nieco inaczej. Wygląda trochę jak rolada. Do jego zrobienia potrzebne s ą dwie blaszki - jedna zwyczajna, druga keksówka. Masa to zmiksowane
truskawki z
jogurtem naturalnym. Proporcje na
biszkopt są łatwe do zapamiętania i można je dowolnie zmieniać, jeśli chcemy aby ciasto było grubsze lub cieńsze. Jest lekko i pysznie. Polecam!Przepis ten to kolejna propozycja w konkursie z
olejem rzepakowym.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go często w mojej kuchni zarówno do gotowania, jak i pieczenia.


4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowego4 łyżki
mąkiszczypta
soliMasa500g
truskawekpół dużego
jogurtu naturalnego ok. 200g3-4 łyżki
cukru w zależności od słodkości
truskawek4 łyżeczki
żelatyny + t rochę
wodyBiałka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier cały czas miksując. Następnie dodać
żółtka i
olej rzepakowy dalej miksując. Na koniec przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (24x30cm). Piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto od razu (jeszcze ciepłe) przełożyć razem z papierem do keksówki (10x30) i docisnąć delikatnie do brzegów. Wystudzić.Podczas pieczenia w gorącej wodzie rozpuścić
żelatynę, wystudzić. Część
truskawek pokroić w kawałki, resztę zmiksować z
jogurtem naturalnym i
cukrem, następnie dodać przestudzoną
żelatynę i zmiksować. Wstawić do lodówki aż masa zacznie lekko tężeć. Pokrojone
truskawki wyłożyć na dno ciasta, wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyłożyć z keksówki i oderwać papier.
