Wykonanie

Zmodyfiko wałam przepis na
chleb bez
mąki, który ostatnio piekłam. Zmieniłam proporcje składnik ów, formę pieczenia oraz
skróciłam czas oczekiwania i p iecz enia.Ch leb jest tak sam o smaczny, jak p oprzedni . Zachęcam Was do wypró bo
wania :).P rzygotowani e : 10 minut,czas oczekiwania (ok. 1 godz.), pieczenia (2 5 min .) i s tygnięcia (30 min.).Składniki na dużą blaszkę:210 g
płatków owsianych górskich1 00 g
nasion słonecznika7 0 g nasion
siemienia lnianego20 g
migdałów20 g
sezamu35 g łusek psyllium(4 czubate łyżki)10 g
otrąb (2 łyżki)1 łyżeczka mielonej
soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej
soli morskiej)1 łyżeczka stewi i3-4 łyżki
oleju rzepakowego500-5 50 ml
wodyWymieszać w misce wszystkie suche składniki .
Olej i
wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę
wody).Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i ró wn omiernie wygładzić masę
łopatką (na grubość ok.1cm). Odstawić na ok. 30-50 minut .Rozgrzać piekarnik do 175'C.
Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć
chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia na ok. 30 minut i pok roić na kwadraty. Przechowywać przez 3 dni,można część zamrozić .