Wykonanie

Eksperymentów z
chlebe m ciąg dalszy... Zmodyfiko wałam przepis na
chleb bez
mąki oraz
chleb z
kaszy gryczanej, które ostatnio piekłam.
Chleb j est przyjemnie chrupiący, bardzo smaczny. Nie zawiera glutenu,
mąki, same ziarna - polecam każdemu do wypróbowania :).Proporcje składnik ów trochę "na oko" (dodaj cie więcej tych, które bardziej lubicie). Ch leb jest bardzo smaczny, a im cieńszy, tym bardziej chrupiący.Przygotowani e : 10 minut + ok. 30 min. czas oczekiwania, czas pieczenia (30+ 7 min .) i s tygnięcia (ok. 15 min.).Składniki na dużą blaszkę:210 g skiełkowanej
kaszy gryczanej niepalonej (Badapak)1 00 g
nasion słonecznika7 0 g nasion
siemienia lnianego5 0 g
sezamu35 g łusek psyllium(4 czubate łyżki)1 łyżeczka mielonej
soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej
soli morskiej)3-4 łyżki
oleju rzepakowego250-350 ml
wodyKaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlać
wodę i kiełkować przez 2 - 3 dni (przepłukując 2
razy dziennie).Wymieszać w misce skiełkowaną
kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami .
Olej i
wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę
wody).Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i ró wn omiernie wygładzić masę
łopatką (na grubość max.1cm). Odstawić na ok. pół g odz iny.Rozgrzać piekarnik do 175'C.
Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 3 0 minut.Wyjąć
chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 7 minut n a samej kratce .Odstawić do wystygnięcia na ok. 2 0 minut i pok roić na kawałki.Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.