Wykonanie

Pasztet, który robi się w miarę szybko. W smaku jest trochę gorzkawy i czuć
wątróbkę, bo dodałam jej bardzo dużo. Jeśli nie lubicie smaku
wątróbki, to można dodać jej trochę mniej, a więcej
mięsa mielonego.500 g
wątróbki zajęczej (drobiowej lub cielęcej)500 g
mięsa mielonego z
indyka (100%)4
jajkaok. 1/2 szklanki
bułki tartej2
cebule4 łyżki
olejudowolne
przyprawy (
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
papryka,
majeranek,
przyprawa do mięs, siekana
natka pietruszki)
olej do smażeniaNa
oliwie podsmażyć pokrojona
cebulę, dodać
mięso mielone i
wątróbkę oraz
sól i
pieprz. Podsmażyć do miękkości, a następnie przestudzić.Zmielić
mięso w maszynce do
mięsa i dodać pozostałe składniki lub szybciej: wszystkie składniki razem zmiksować w robocie kuchennym z ostrzami "S".Pasztet powinien być dosyć mocno przyprawiony. Należy go piec przez ok.50-60 minut w 180'C, w silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce .