ßßß Cookit - przepis na Ogórkowo-marchewkowa surówka oraz recenzja oleju z awokado BadaPak

Ogórkowo-marchewkowa surówka oraz recenzja oleju z awokado BadaPak

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja surówk i oraz recenzja oleju z awokado. Czy mi posmakował i c zy m się wyróżnia wśród pozostałych o lejów ?
1 duży zielony ogór ek ze skórką
2 średnie marchewki
garść dowolnych kiełków
5 rzodkiew ek
4 łyżki oleju z awokado Badapak
1 płaska ły żeczk a przyprawy do sałatek
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (lub robo tem), rzodkiewki i ogórek umyć i pokroić na kawałki .
Wszystkie warzywa wyłożyć do misk i, p osypać przyprawą do sałatek i polać olejem.
Ostatnio próbuję coraz to nowych smaków różnych oliw i ole jów. D zięki uprzej mości firmy Badapak otrzymałam do testowania m.in. o lej z awokado, prosto z Nowej Zelandii.
Na początek kil ka słów o samym awokad o.. .
"Awokado, to wieczne zielone drzewo, wywodzące się z tropikalnych lasów Meksyku. Jego liście służą do wzbogacania smaku wielu potraw i wywarów oraz do przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne zastosowanie kulinarne owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem oleju o wyjątkowych właściwościach.
Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu na stokach Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat i gleba dostarczają wyjątkowych owoców, których w każdej 250-ml butelce oleju znajduje się przynajmniej 12 ."
Właściwości zdrowotne oleju z awokado extra virgin:
Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B.
Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.
Kulinarne zastosowanie oleju z awokado:
Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Cienką warstwą pokrywa pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku.
Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255°C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych .
Cena: 38 , 89 zł
Pojemność: 250 ml
Opinia: Olej z awokad o s makuje trochę inaczej niż oliwa z oliwek i inne oleje tłoczone na zimno, któr ych do tej pory próbowała m . D elikatn y w smak u, dobry, a z dodatkiem przypraw i warzyw komponuje się rewelacyjnie .
Ma zielonkawy kolor, p rzypominający trochę olej rzepakowy tłoczony na zim no.
Największ ą jego zaletą jest jego wszechstronność i możliwość używania w bardzo wysokich temperaturach (idealny do pieczenia i marynat na grilla). Rów nież zawartością witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych prze bija pozostałe oleje tłoczone na zimno.
Stosowałam go tylko do surówek, gdyż przy znam szczerze, szkoda mi go było używać do smażenia . Jest trochę drogi, ale biorąc pod uwagę jego właściwości, warto go kupić i stosować, chociażby tylko do surówek. Polecam wypróbować.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/05/ogorkowo-marchewkowa-surowka-oraz.html