Wykonanie

Robiłam już ciasta z
fasoli, a ostatnio znalazłam w sklepie
ciecierzycę, postanowiłam więc zrobić ciasto z jej dodatkiem.Mimo, że nie dodałam
oleju, ciasto wyszło równie dobre, a może nawet lepsze od
fasolowego;).Jest m iękkie i lekko wilgotne, r obi się je ekspresowo i można jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem
dżemu.1 puszka odsączonej
ciecierzycy (240 g)3
jajka1 dojrzały
banan4-5 łyżeczek
stewii (~ok. 1/2 szkl.
ksylitolu lub
cukru)2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody4 łyżki zmielonych
migdałów4 łyżki posiekanej
suszonej żurawinytrochę
aromatu waniliowegoRozgrzać piekarnik do 175'C.Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę.Na n a końcu dodać
żurawinę .Następnie sp rawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i przelać do małej keksówki.Piec ok. 30-35 minut.