ßßß Cookit - przepis na Pyszne batoniki czekoladowo - bakaliowe bez pieczenia

Pyszne batoniki czekoladowo - bakaliowe bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Batoniki domowej roboty mają tę zaletę, że wiemy jakie są ich składniki. Te przygotowuje się szybko, a już jedna zjedzona sztuka skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie.
100 g migdałów
100 g rodzynek
80 g wiórków kokosowych
30 g orzechów laskowych
150 g gorzkiej czekolady
4 ciastka zbożowe (np. Chabrior z orzechami i miodem)
Migdały, orzechy i rodzynki wsyp do blendera (lub robota z ostrzami S) i zmiksuj na niskich obrotach - masa wyjdzie bardzo gęsta .
Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (na najmniejszej mocy).
Ciastka połam na małe kawałki.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj masę z blendera, wiórki oraz pokruszone ciastka i wymieszaj.
Przełóż wszystko do wąskiej silikonowej formy keksowej (lub dowolnej formy wyłożonej folią spożywczą), wierzch wygładź i posyp wiórkami kokosowymi, na koniec mocno dociskając je dłonią.
Włóż do lodówki na min. 1 godzinę, następnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Do batoników pasuje idealnie kawa (na zdjęciu kawa zaparzona w ekspresie, który ostatnio testowałam).
Jeśli robicie zakupy w Intermarche - przypominam o trwającym konkursie.
Macie szansę na wygrani e bonów do sklepu (wystarczy zrobić zakupy w sklepie za min. 20 zł, w terminie 22. I - 4 . II .2015, zachować paragon i odpowiedzieć na jedno pytanie). Więcej szczegół ów na pelnywozek.pl .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/01/pyszne-batoniki-czekoladowo-bakaliowe.html