Wykonanie
Batoniki domowej roboty mają tę zaletę, że wiemy jakie są ich składniki. Te przygotowuje się szybko, a już jedna zjedzona sztuka skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie.100 g
migdałów100 g
rodzynek80 g
wiórków kokosowych30 g
orzechów laskowych150 g
gorzkiej czekolady4
ciastka zbożowe (np. Chabrior z
orzechami i
miodem)
Migdały,
orzechy i
rodzynki wsyp do blendera (lub robota z ostrzami S) i zmiksuj na niskich obrotach - masa wyjdzie bardzo gęsta .
Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce (na najmniejszej mocy).
Ciastka połam na małe kawałki.Do rozpuszczonej
czekolady dodaj masę z blendera, wiórki oraz pokruszone
ciastka i wymieszaj.Przełóż wszystko do wąskiej silikonowej formy keksowej (lub dowolnej formy wyłożonej folią spożywczą), wierzch wygładź i posyp wiórkami kokosowymi, na koniec mocno dociskając je dłonią.Włóż do lodówki na min. 1 godzinę, następnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Do batoników pasuje idealnie
kawa (na zdjęciu
kawa zaparzona w ekspresie, który ostatnio testowałam).Jeśli robicie zakupy w Intermarche - przypominam o trwającym konkursie.Macie szansę na wygrani e
bonów do sklepu (wystarczy zrobić zakupy w sklepie za min. 20 zł, w terminie 22. I - 4 . II .2015, zachować paragon i odpowiedzieć na jedno pytanie). Więcej szczegół ów na pelnywozek.pl .