Wykonanie

Proziaki to
chlebki z
mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem
sody oczyszczonej (prozy), pieczone w piekarniku lub na patelni. Piekłam je ostatnio, gdy w weekendowy poranek zabrakło w domu
pieczywa. Dobrze smakują z
masłem czosnkowym. Można podawać je również na słodko (wówczas do ciasta dodać trochę
cukru). Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu".Składniki na ok. 20-25 sztuk:250 g
mąki żytniej chlebowej250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 litra
jogurtu naturalnego (lub
kefiru)1/2 łyżeczki
soli1 duże
jajko1/2 łyżeczki
przyprawy włoskiej (opcjonalnie)W robicie kuchennym umieścić wszystkie składniki. Ciasto w yrabiać dosyć długo (powinno być elastyczne), po czym pozostawić je na kilkanaście minut.Następnie ciasto p odzielić na mniejsze części, a na podsypanej
mąką desce, rozwałkować każdą część ciasta na grubość 1,5-2 cm i wykrawać szklanką krążki.Piec na średnio-rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiano-brązowe (powinny ładnie wyrosnąć).