ßßß Cookit - przepis na Proziaki podkarpackie, czyli ekspresowe pieczywo z patelni

Proziaki podkarpackie, czyli ekspresowe pieczywo z patelni

nazwa

Wykonanie

Proziaki to chlebki z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem sody oczyszczonej (prozy), pieczone w piekarniku lub na patelni. Piekłam je ostatnio, gdy w weekendowy poranek zabrakło w domu pieczywa. Dobrze smakują z masłem czosnkowym. Można podawać je również na słodko (wówczas do ciasta dodać trochę cukru). Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu".
Składniki na ok. 20-25 sztuk:
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 litra jogurtu naturalnego (lub kefiru)
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej (opcjonalnie)
W robicie kuchennym umieścić wszystkie składniki. Ciasto w yrabiać dosyć długo (powinno być elastyczne), po czym pozostawić je na kilkanaście minut.
Następnie ciasto p odzielić na mniejsze części, a na podsypanej mąką desce, rozwałkować każdą część ciasta na grubość 1,5-2 cm i wykrawać szklanką krążki.
Piec na średnio-rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiano-brązowe (powinny ładnie wyrosnąć).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/proziaki-podkarpackie-czyli-ekspresowe.html