Wykonanie

Prosty przepis na pyszny makowiec wg. przepisu mojej mamy. Z nika ekspresowo ze stołu, polecam :).1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru1
cukier wanilinowy Winiary5
jajeksok z 1/2
cytrynyskórka starta z 1/2
cytryny1 puszka masy makowej (lub przygotować masę samemu)
Masło utrzeć z
cukrem (
cukier dodawać stopniowo).Następnie dodawać po 1
jajku, na przemian z częścią
mąki zmieszanej z proszkiem - do momentu, aż masa będzie gładka.Na końcu dodać sok i skórkę z wyparzonej
cytryny .Trochę więcej niż połowę ciasta wlać do prostokątnej formy silikonowej (lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia).Na ciasto wyłożyć masę
makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec ok. 40 min.Po upieczeniu i wystudzeniu, można udekorować lukrem lub
polewą czekoladową.