ßßß Cookit - przepis na Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy

Chleb fitness z otrąb owsianych wg Konrada Gacy

nazwa

Wykonanie

Chleb stylu fitness z książki " Konrad Gaca. Moje odchudzanie ". Mimo tego, że w przepisie nie ma soli, obawiałam się smaku i dodałam płaską łyżeczkę.
Chleb wyszedł raczej suchy, kroi się najlepiej na drugi dzień. Jak na chleb dla osób na diecie, w smaku jest całkiem niezły.
Z powodu tak dużej ilości otrąb, zjedzony w zbyt dużych ilościach, może mieć właściwości przeczyszczające;).
400 g otrąb owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 opakowanie drożdży w proszku (7g)
1/2 łyżeczki cukru brzozowego
50 g suszonej żurawiny (nie dodałam)
odrobina orzechów włoskich i sezamu (tylko dla smaku)
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 łyżka masła bez soli (dałam olej)
4 jajka
1 szklanka mleka
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić.
Wymieszać wszystkie suche składniki.
Następnie wlać żółtka i mleko, wymieszać.
Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do małej formy i piec około 35-40 minut w 180'C.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/01/chleb-fitness-z-otrab-owsianych.html