ßßß Cookit - przepis na Dżem porzeczkowo-czekoladowy z rumem

Dżem porzeczkowo-czekoladowy z rumem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2kg czarnych porzeczek
- ok. 0,5kg cukru
- 20g kakao
- 50ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Następnie zostawiamy do wystudzenia najlepiej na noc.
2. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodajemy cukier i smażymy ok. 1,5 godz., by dżem zgęstniał.
3. Pod koniec dodajemy połamaną czekoladę, kakao, rum i smażymy 30 min. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/07/dzem-porzeczkowo-czekoladowy-z-rumem.html