Wykonanie
Składniki:- 3
gruszki- 1/2 szklanki białego
półwytrawnego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,1,biale-francuskie.htm ), www.facebook.com/KlubCelebro- 1 łyżka
masła- sok i skórka z 1/2
cytryny- 2-3 łyżki
miodu- 140g błyskawicznych
płatków owsianych- 2 szklanki
mleka- 1-2 łyżki
cukruSposób przygotowania:1.
Gruszki obieramy, kroimy w większą kostkę, następnie podsmażamy je na
maśle. Później dodajemy
miód,
sok z cytryny oraz startą skórkę, gdy
gruszki puszczą trochę soku wlewamy
wino i gotujemy na małym ogniu, aby
gruszki zmiękły, ale nie rozpadły się a płyn zredukował. Gotowe
gruszki można przełożyć do miski i przechowywać w lodówce nawet kilka dni lub od razu skonsumować.2. Do
mleka dodajemy
cukier i
płatki, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy aż
płatki zmiękną a całość zgęstnieje (pamiętaj by od czasu do czasu je przemieszać, aby nie przypalić). Gotowe przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2 min. Następnie kładziemy do miseczek i dekorujemy przygotowanymi wcześniej
winnymi gruszkami.