Wykonanie
Bon appétit!Tym razem odwiedziłam Francję, która zachwyca nie tylko pięknymi miejscami, ale także kulturą i pyszną kuchnią. Francuzi są bardzo mili i sympatyczni, chętnie udzielają pomocy turystom.
Nawiązując do kuchni, na śniadanie zwykle
jada się maślane rogaliki-
croissanty z
masłem i
dżemem oraz
bagietki i oczywiście obowiązkowo filiżanka
kawy.
Obiad zazwyczaj zawiera danie główne i deser, ewentualnie przystawki. Zwykle jest dość lekki, spożywany głównie na
mieście, w formie kanapek, sałatki, czy omletu. Bardziej obfita jest kolacja. Dania są bardzo zróżnicowane ze względu na odmienny klimat na północy i południu.
Region północny i zachodni głównie słynie z muli, crêpes, escargots de bourgogne-
ślimaki w sosie z
czerwonego wina, zupy cebulowej. Region południowy, śródziemnomorski bogaty jest nie tylko w
ryby i owoce morza, ale także w warzywne dania, np. ratatouille.
Targ
rybny w Marsylii.
Francuskie naleśniki "crêpes" można zakupić na ulicznych stoiskach, najlepsze wiadomo, z nutellą :)
To właśnie z Francji pochodzą najlepsze
sery:
camembert,
brie i roquefo oraz inne smakołyki:
trufle,
zioła prowansalskie,
musztarda z Dijon, Crème brûlée.Oczywiście nie można pominąć
alkoholi: słynnych win francuskich, prawdziwego
szampana z
Szampanii,
calvadosa, cydra.
W wybranych sklepach można skosztować różnych smaków
musztardy, np.
porzeczkowy, kremów, pesto, past itd.
Przepisy francuskie:
Makaroniki migdałoweCrepes