Wykonanie
Składniki:-1/2kg
pieczarek- 1 mała
cebula- 4 łyżki
otrębów pszennych- 150g wędzonego
żółtego sera-
natka pietruszki- 1
jajko-
bułka tarta do panierowania-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Pieczarki obieramy i trzemy na tarce,
cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju, wrzucamy
cebulę,
pieczarki i smażymy, aż cały płyn wyparuje, który pojawi się podczas smażenia.2.
Pieczarki przekładamy do miski, gdy ostygną dodajemy
ser starty na drobno, kilka gałązek posiekanej
natki pietruszki,
otręby, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Z masy formujemy małe kotleciki, które panierujemy w roztrzepanym
jajku i
tartej bułce. Następnie smażymy na złoty kolor, gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Inspiracja:
Zielenina