ßßß
Szybkie, proste, smaczne i uzależniające. Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego smakują wybornie, z czekoladą i orzeszkami, ciężko się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejnego. Uwielbiam orzechy we wszystkim do czego można je dodać, one nadają smaku i chrupkości, która jest taka przyjemna dla podniebienia. Co do wykonania jest również banalne. Są świetne gdy mamy niespodziewanych gości, można je zrobić w 20 minut i ciasteczko do herbaty jak znalazł :)Składniki:275 g ciasta francuskiego (gotowego lub domowego)pół tabliczki gorzkiej czekoladygarść posiekanych orzechów lub migdałówWykonanie:Ciasto francuskie rozwinąć i delikatnie złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku zaznaczając środek, ciasto rozłożyć.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( naczynie z czekoladą nie może dotykać wody w garnku), wylać na ciasto francuskie i rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Posypać orzechami, zwijać dłuższe boki, zatrzymując się przy zaznaczonym środku. Kroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przejmujcie się, że kształt ślimaczków jest nieładny, podczas pieczenia wszystko się ładnie uformuje. Piec w 180 st. C 7-10 min (z termoobiegiem )200 st. C (bez termoobiegu).Smacznego!