Wykonanie
Szybkie, proste, smaczne i uzależniające. Przygotowane z gotowego
ciasta francuskiego smakują wybornie, z
czekoladą i orzeszkami, ciężko się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejnego. Uwielbiam
orzechy we wszystkim do czego można je dodać, one nadają smaku i chrupkości, która jest taka przyjemna dla podniebienia. Co do wykonania jest również
banalne. Są świetne gdy mamy niespodziewanych gości, można je zrobić w 20 minut i
ciasteczko do
herbaty jak znalazł :)Składniki:275 g
ciasta francuskiego (gotowego lub domowego)pół tabliczki
gorzkiej czekoladygarść posiekanych
orzechów lub
migdałówWykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i delikatnie złożyć na pół wzdłuż dłuższego
boku zaznaczając środek, ciasto rozłożyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej ( naczynie z
czekoladą nie może dotykać
wody w garnku), wylać na
ciasto francuskie i rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Posypać
orzechami, zwijać dłuższe boki, zatrzymując się przy zaznaczonym środku. Kroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przejmujcie się, że kształt ślimaczków jest nieładny, podczas pieczenia wszystko się ładnie uformuje. Piec w 180 st. C 7-10 min (z termoobiegiem )200 st. C (bez termoobiegu).Smacznego!