Wykonanie
Jesienny, elegancki,
czekoladowy i chrupiący, a do tego z nutką procentów...o czym mowa?O serniku z Moich Wypieków :D Dla fanów
orzechów jak znalazł. Potraficie sobie wyobrazić gruby
czekoladowy kożuch obsypany podprażonymi
orzechami laskowymi a w środku
serowe nadzienie na chrupiącym
orzechowo-
herbatnikowym spodzie? Czujecie w ustach ten smak łamanej
czekolady z orzechami, która rozpływa się, z każdym gryzem, a Wasze
kubki smakowe
kurczą się pod wpływem takich dobroci? Wiem, wiem, nie ma co sobie wyobrażać, lepiej przeżyć to w realu. Więc zapraszam, z jedna uwagą, nie sugerujcie się zbyt podanym czasem pieczenia, bo wg mnie jest on za długi, ale jak wiadomo wszystko zależy od piekarnika. Gdy zauważycie, że sernik ściął się na środku to wtedy jest gotowy, więc wyłączcie piekarnik, bo inaczej go przesuszycie, jak ja:( ale i tak mi smakował :)Składniki: na spód:120 g
herbatników kakaowych50 g
orzechów laskowych, podpieczonych55 g roztopionego
masłaWykonanie:
Herbatniki zmielić w malakserze lub blenderze na piasek, pod koniec mielenia dodać
orzechy lub jeśli ktoś nie chce
mieć większych kawałków
mieli tak długo, aż
orzechy i
herbatniki będą piaskiem. Do masy dodać roztopione
masło, wymieszać.Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) i wysypać masę
ciasteczkową. Docisnąć do dna i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.na masę
serową:1 kg
twarogu półtlustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka80 ml
likieru orzechowego (użyłam Finezji)1 łyżka przesianej
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukruWykonanie:UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ!Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać do połączenia (nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzać ciasta, bo po pieczeniu opadnie). Masę wylać na
ciasteczkowy spód i piec w 150 st. C (z termoobiegiem) 130 st. C (bez termoobiegu) przez około 1h i 20 min(tak
mówi oryginał), należy sprawdzić, czy wierzch jest ścięty, wtedy sernik jest gotowy. Studzić w uchylonym piekarniku, odpiąć tortownicę i schłodzić lodówce przez noc.
na polewę:200g
czekolady50 g
masłaposiekane i podprażone
orzechy laskoweWykonanie:
Masło roztopić w garnuszku, ściągnąć z ognia, dodać posiekaną
czekoladę i mieszać od czasu do czasu do rozpuszczenia. Polewę wylać na ciasto w temp. pokojowej i rozprowadzić po wierzchu i bokach. Dodatkowo boki obsypać podprażonymi
orzechami. Przed podaniem wyciągnąc z lodówki około 30 minut.Smacznego:)