Wykonanie

Właśnie się dowiedziałam, że jestem tłuściutka i to mój własny brat tak stwierdził. No i cóż zrobić? Mam przestać piec, właśnie teraz, kiedy odkryłam, że
sera nie trzeba mielić dwa
razy starą maszynką, tylko wystarczy zmiksować w blenderze? O nieee, nie dam się tak wrobić.
Będę dalej piec, ale
będę także biegać! Kiedyś przeczytałam, że po porannym bieganiu można zjeść kawałek
tortu czekoladowego, a on się i tak nie odłoży, bo przemiana materii jest pobudzona. Więc świetnie! A ciasto, które upiekłam jest lekko kwaśne, bo z
agrestem, więc też zjem go mniej;)PS 1. Jeżeli Wasi bracia nie uważają, że jesteście tłuściutcy to spokojnie możecie użyć słodszych
owoców, jak
czereśnie,
truskawki, czy
borówki, bo serniczek na kruchym cieście jest całkiem całkiem :)PS 2. Wcale nie jestem taka tłuściutka ;)PS 3. Jeżeli chcecie ją zrobić tak jak ja z
agrestem lub
porzeczkami lub innymi kwaśnymi
owocami to z pozostałych
białek zróbcie
bezę, bo inaczej ciężko ją zjeść, no chyba, że lubicie baaardzo kwaśne:D

Ciastoskładniki125 g
mąki60g
masła1 łyżka
śmietany1
żółtkołyżka
cukryszczypta
soliZ podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić przez 30 minut w lodówce.Masa serowaskładniki250 g
sera zmielonego1
jajko1
żółtkołyżka
mąki50 g
cukruskórka z cytryny500 g
owocówOwoce umyć, oczyścić i wysuszyć.
Ser zmiksować z 2
żółtkami,
cukrem,
mąką i
skórką z cytryny.
Ciastem wyłożyć formę do tarty o ϕ 20 cm wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wylać masę
serową, posypać
owocami i piec około 30-40 minut w 180 st. C lub do czasu, gdy masa serowa się zetnie. Po upieczeniu zostawić w formie do ostudzenia. Następnie wyjąć i obficie posypać
cukrem pudrem. W przypadku kwaśnych
owoców zrobić
bezę i zapiec w 200 st. C przez około 15 minut, tak, zeby wierzch był przyrumieniony.
Bezaskładniki2
białka100 g
cukruszczypta
soliBiałka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę, pod koniec pieczenia dodawać partiami
cukier. Wyłożyć na ciasto, może być gorące i zapiec.