Wykonanie
OMG! Tylko tyle
mogę powiedzieć. Zainspirował mnie przepis na Moje wypieki, ale dokonałam małej modyfikacji;) I muszę podziękować Pani
Florze Woods za niezwykły Lime
Curd. Nigella miała rację. Nie wiem jak Was przekonać, ale spróbujcie.Krem
limonkowy jest zabójczo smaczny, a w połączeniu ze słodką
bezą,
bitą śmietaną i kruchym
ciastkiem zwala na kolana i masz wrażenie, że to już niebo;)Babeczki były prezentem urodzinowym dla koneserki z ogromnym doświadczeniem i chyba smakowały;)A według mnie należy się im 5+, za to cudowne połączenie kwaśnego ze słodkim;)Ach, cudo...Składniki na ciasto (około 30 sztuk):250 g
mąki pszennej2
żółtka (w przepisie oryginalnym były 2
jajka, ale ja
białka zużyłam do
bezy, a babeczki i tak wyszły)100 g
cukru pudru100 g zimnego
masła pokrojonego na kawałeczkiszczypta
soliWykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek i dodać resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 1 h. Następnie wykleić foremki do babeczek wysmarowane wcześniej
masłem i piec w 180 st C około 15 minut lub do ze złocenia. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na krem
limonkowy:125 ml
soku z limonki (około 3-4 sztuki
owocu)75 g
masła75 g
cukru3 duże
jajka roztrzepaneskórka otarta z jednej
limonkiWykonanie:
Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać resztę składników i mieszać, aż krem zgęstnieje. Mi zrobiło się to trochę jajecznicowate, ale później cały krem przetarłam przez sitko i wszytko wyszło gładziutkie;). Krem ostudzić.Dodatkowo:200 g
śmietany 30%cukier puder do smaku30 małych bezików z tego przepisuskórka starta z jednej
limonkiŚmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder do smaku.Babeczki nadziewać kremem
limonkowym. Na każdą kłaść po łyżce ubitej
śmietany posypać skórką z
limonki i nałożyć
bezę. Na koniec oprószyć resztą skórki z
limonki.Smacznego:)
Gratulacje dla naszych medalistów olimpijskich. I oby tak dalej;)