ßßß Cookit - przepis na KRUCHE BABECZKI Z LIME CURDEM I BEZĄ

KRUCHE BABECZKI Z LIME CURDEM I BEZĄ

nazwa

Wykonanie

OMG! Tylko tyle mogę powiedzieć. Zainspirował mnie przepis na Moje wypieki, ale dokonałam małej modyfikacji;) I muszę podziękować Pani Florze Woods za niezwykły Lime Curd. Nigella miała rację. Nie wiem jak Was przekonać, ale spróbujcie.
Krem limonkowy jest zabójczo smaczny, a w połączeniu ze słodką bezą, bitą śmietaną i kruchym ciastkiem zwala na kolana i masz wrażenie, że to już niebo;)
Babeczki były prezentem urodzinowym dla koneserki z ogromnym doświadczeniem i chyba smakowały;)
A według mnie należy się im 5+, za to cudowne połączenie kwaśnego ze słodkim;)
Ach, cudo...
Składniki na ciasto (około 30 sztuk):
250 g mąki pszennej
2 żółtka (w przepisie oryginalnym były 2 jajka, ale ja białka zużyłam do bezy, a babeczki i tak wyszły)
100 g cukru pudru
100 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek i dodać resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 1 h. Następnie wykleić foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i piec w 180 st C około 15 minut lub do ze złocenia. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na krem limonkowy:
125 ml soku z limonki (około 3-4 sztuki owocu)
75 g masła
75 g cukru
3 duże jajka roztrzepane
skórka otarta z jednej limonki
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, dodać resztę składników i mieszać, aż krem zgęstnieje. Mi zrobiło się to trochę jajecznicowate, ale później cały krem przetarłam przez sitko i wszytko wyszło gładziutkie;). Krem ostudzić.
Dodatkowo:
200 g śmietany 30%
cukier puder do smaku
30 małych bezików z tego przepisu
skórka starta z jednej limonki
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.
Babeczki nadziewać kremem limonkowym. Na każdą kłaść po łyżce ubitej śmietany posypać skórką z limonki i nałożyć bezę. Na koniec oprószyć resztą skórki z limonki.
Smacznego:)
Gratulacje dla naszych medalistów olimpijskich. I oby tak dalej;)
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/08/kruche-babeczki-z-lime-curdem-i-beza.html