Wykonanie
Dzień bardzo dla mnie pozytywny . Na dworze ciepło , nie jest gorąco ale przyjemnie . Nie ma wiatru . Będąc na zakupach z M. i N. kupowaliśmy potrzebne rzeczy .
Mleko , jakieś
owoce czy warzywa i
mąkę . Potrzebna do robienia
chleba . W domu zauważyliśmy że kupiliśmy 12 kg a zapłaciliśmy tylko za 1kg . Taki gratis? Nie wiem . :) Motylki przygotowałam z
chałwą firmy Odra .
Droga Olu (Ola wie czy to do niej mówię) mam nadzieje że pamiętasz jak je jadłaś oraz jak wyrwałaś mi ostatni kawałek mojego motylka . Pozdrowienia dla Ciebie!Inspiracją są Moje wypiekiSkładniki na około 13 drożdżówek:500 g
mąki pszennej20 g suchych
drożdży lub 40 g świeżych
drożdży5 łyżek
cukru2
jajkaszklanka
mlekapół łyżeczki
soli70 g
masła, miękkiegoWymieszać
mleko i roztrzepane
jajka. Dodać
mąkę wymieszaną z
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) i
cukrem, miękkie
masło i
sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto podzielić na około 13 części. Uformować z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia (przepis poniżej).
Zwinąć jak naleśnika.
Następnie obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć.
Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka. ( to było naprawdę trudne lecz jakoś sobie poradziłam )
Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki dodatkowym
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka
mleka lub zwykłą
wodą.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia( w
dziwny sposób folia nie chciała ich przykryć i latała . xD), jeśli będą się przypalać. Wystudzić na kratce.Nadzienie
chałwowe:250 g
chałwy, np. sezamowej1
jajko1 łyżka
śmietany 30% lub 36%
Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i roztrzepanym
jajkiem.
Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i dalej postępować wg przepisu.Są pyszne i warte wypróbowania a
chałwa formy odra jest idealna ponieważ nie jest za tłusta jak niektóre
chałwy ani nie za sucha . Polecam!