Wykonanie
Kuchnia hinduska jest pełna naprawdę ostrych potraw. Kapsaicyna, czyli związek chemiczny nadający ostrość potrawą, nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego, jeżeli zrobiliśmy sobie krzywdę i czujemy jak np. coś
paprykowego wypala nam śluzówkę żołądka, dobrze jest wypić
napój mleczny (lub pięćdziesiątkę
wódki albo tequilli :). Stąd w Indiach bardzo popularny jest
napój lassi. Przygotowuje się je w domach, ale sprzedaje się również w przydrożnych kawiarniach, restauracjach i hotelach. Pomaga tak w upalnie dni, jak i jako dodatek do pikantnych
curry i ostrych
mięs. Lassi przygotowuje się, ubijając
jogurt z
wodą i wybijając z niego tłuszcz. Można pominąć ten etap, używając niskotłuszczowego
naturalnego jogurtu.Składniki (na 2 duże porcje):340 ml
jogurtu odtłuszczonego170 ml niegazowanej
wodyduże dojrzałe
mango2 łyżki
mioduszczypta
kardamonuObrać
mango ze skórki. Pokroić na jak najmniejsze fragmenty. Należy uważać, by oddzielić od niego włókna otaczające pestkę. Pokrojone
mango,
jogurt,
wodę i
miód przełożyć do blendera. Dodać szczyptkę
kardamonu. Całość należy miksować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przelać do wysokich szklanek.