Sangria to tradycyjny hiszpański napój okresu żniw. Pochodzi od słowa oznaczającego krwawienie - od jej głębokiego koloru i picia na koniec krwawicy ;)Idealny napój na podjęcie gości po skończonych sukcesem egzaminach ...pijcie, wasz trud skończony :PSkładniki:0,7 l czerwonego mocnego słodkiego wina150 ml wytrawnego białego wermutu100 ml Cointreau lub innego mocnego likieru o smaku pomarańczypomarańczacytrynanekratynka100 g malin20 truskawekszczypta cynamonulódCytrusy sparzyć i pokroić w plasterki razem ze skórkami. Nektarynkę pokroić na 16 części. Wszystko wrzucić do dużej miski lub szerokiego dzbanka albo naczynia do ponczu (jak ktoś to ma:P). Dodać maliny, truskawki. Zalać wszystko winem i pozostałymi alkoholami. Dodać cynamon. Dobrze zamierzać i zostawić do przegryzienia na 2-3 godziny. Przed podaniem dodać około pół kilo lodu. Można rozcieńczyć wodą. Podawać w pucharkach.