Wykonanie
Na blogu mamy już kilka różnych przepisów na kruche
ciasteczka. Po pierwsze korzenne -
kardamonowe,
cynamonowe i
anyżkowe . Wczoraj wrzucałem totalny eksperyment, czyli
ciasteczka o smaku
porzeczkowym (większym eksperymentem były tylko
imbirowe). Dzisiaj klasyka, nawiązująca do
ciasteczek limonkowych. Do
ciasteczek dodałem, jak w wypadku
ciasteczek kawowych odrobinę
likieru, wzbogacającego smaku. To ulubione
ciasteczka Sofroniusza :)Składniki na ok. 16
ciasteczek:100 g
masła2/3 szklanki
cukru1 i 1/3 szklanki
mąki pszennejskórka i sok z całej
cytrynyjajko30 ml
likieru LimoncelloWszystkie składniki, w tym
likier, umieścić w robocie kuchennym. Ciasto zagnieść bardzo szybko, najlepiej pulsacyjnie na wysokich obrotach. Jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą
masłem i
cytryną.Gotowe ciasto uformować w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. godzinę.Po wyciągnięciu odcinać z wałka
ciasteczka grube na ok. pół centymetra.
Ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż
spody ciastek się zezłocą).