Wykonanie
ELIKSIR
PIEPRZOWY - eliksir rozgrzewający, podawany przez
panią Pomfrey w przypadkach przeziębień, po którego wypiciu "jeszcze przez kilka godzin dymiło się z uszu"Karola mi się pochorowała. I to tak konkretnie. Jestem miłośnikiem domowych sposób leczenia przeziębień.Ostatnio polskie Polmosy zaczęły prześcigać się w nowych wódkach
smakowych. Poza wspominanymi już przez nas
wódkami Smaki Świata Wyborowej, warta uwagi naszym zdaniem jest też smakowa
seria Soplicy o tradycyjnych
polskich smakach -
pigwa,
orzech laskowy,
wiśnia,
malina ...Ewenementem jest natomiast
Żubrówka Palona. Myślałem, że to jakaś wariacja na temat małopolskich
wódek weselnych. Myliłem się.
Wódka ta jest na bazie receptury, wykorzystującej
między innymi
whiskey. Dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach po nalewach
wiśniowych,
Żubrówka Palona zyskuje ciekawy kolor,
słodycz i posmak
owoców, przy jednocześnie wytrawnych akcentach
whiskey. Ciekawy efekt.I tak dwie
wódki - Malinowa Soplica i
Żubrówka Palona - zostały bazą do naszych dwóch wariacji na temat eliksiru znanego z kart Harrego Pottera - do tego całkiem skutecznie stawiającej na nogi.Wybierzcie, którą wersję wolicie.Składniki:sok z 1/4
cytrynyćwierć łyżeczki do
herbaty miodu (najlepiej spadziowego)50 ml
żubrówki palonej/wódki malinowejspora szczypta
pieprzuMiód w kieliszku wymieszać z
sokiem z cytryny. Całość zalać
alkoholem. Doprawić
pieprzem. Wypić na raz i czekać na efekty rozgrzewające ;)UWAGA!Pod żadnym pozorem nie mieszać z mugolskimi specyfikami na przeziębienie na bazie aspiryny lub paracetamolu.