Wykonanie
Pierwszy raz flanu próbowałam w Alebriche i tak mi zasmakował, że postanowiłam sprawdzić czy domowy będzie równie dobry. Był wspaniały. Poniższy przepis wzbogaciłam o nutę karaibską, w postaci
kokosa. Dobrym pomysłem było dodanie
likieru Malibu, który świetnie uzupełnił smak deseru.Składniki na 4 kokilki o pojemności ok.130 ml:szklanka
mleka kokosowego (najlepiej domowego)szklanka
śmietanki kremówki lub pełnego
mleka4 łyżki
cukru (lub do smaku, z tą ilością nie wychodzi bardzo słodkie)3
jajkałyżka
likieru Malibu (opcjonalnie)Karmel: 3 łyżki
cukru, gorąca
wodawiórki kokosowe do ozdobieniaPrzygotować karmel: na suchą patelnię wsypać
cukier i podgrzewać, aż będzie złotobrązowy. Następnie dodać
wodę i gotować jeszcze, aż zgęstnieje. Na dno foremek (kokilek) wlać karmel. Odstawić, aż zastygnie.
Śmietankę zagotować z
mleczkiem kokosowym i
cukrem.
Jajka ubić trzepaczką. Ciągle mieszając powoli wlać do
jajek gorącą masę
śmietankowo-
kokosową. Opcjonalnie dodać
likier kokosowy. Masę przecedzić i wlać do foremek na zastygnięty karmel. Kokilki zakryć folią i piec w kąpieli
wodnej (pamiętać,
woda do kąpieli ma być gorąca) ok. 20 minut (lub aż krem się zetnie) w temperaturze 150 stopni. Flan będzie gotowy, kiedy wbity w niego nóż lub patyczek będzie czysty. Ostudzony flan szczelnie okryć folią i odstawić do lodówki co najmniej na noc. Przed podaniem odkroić flan od formy
ostrym nożem. Na formie położyć odwrócony talerz, odwrócić wraz z formą i lekko potrząsnąć - flan powinien bez problemu wyjść z formy. Udekorować wiórkami kokosowymi i pozostałym karmelem.