Wykonanie
Jak pisałem już przy okazji przepisu na zupę z
czarnej fasol i, kuchnia karaibska to wiele egzotycznych połączeń
smakowych. W tym rejonie świata szczególne popularne jest stosowanie
bananów do dań niekoniecznie deserowych. Niniejszy przepis pokazuje, że z samego
banana i
kokosa można uzyskać całkiem pożywne i smaczne danie.Przepis zaczerpnięty z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska”.Składniki:4
banany2 łyżki
oliwypół małej
cebuliząbek
czosnku, zmiażdżony2 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowegoszklanka
mleczka kokosowego (najlepiej domowego)Rozgrzać piekarnik. Piec
banany na blasze przez ok. pół godziny. Usunąć skórki (powinny w czasie pieczenia całkiem zbrązowieć). W garnku o grubym dnie rozgrzać
oliwę i usmażyć na niej
cebulę i
czosnek (uważać aby nie zbrązowiały, bo zepsują smak dania). Dolać
bulion i
mleczko kokosowe. Zagotować i zostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Zmiksować na jednolitą masę z upieczonymi
bananami. Przelać do znów do garnka. Podawać gorące udekorowane świeżą
kolendrą.